Bethlehem in de Bangert
Jaar van uitgifte 2015
Nur1 684
Nur2 704
Reeks naam Middeleeuwse Studies en Bronnen
Status leverbaar
Taal Nederlands
Bindwijze gebonden in harde band
Bladzijdes 496
Reeks nummer 156
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

'Sommige boeken behandelen minutieus een lokaal historisch onderwerp, maar weten daarbij uit te stijgen boven het lokale belang. Het Leidse proefschrift van Christiaan Schrickx over een klein vrouwenklooster behoort duidelijk tot deze werken. De auteur vertelt het verhaal van het klooster Onze Lieve Vrouwendal van Bethlehem gelegen in de Bangert in Westerblokker nabij Hoorn. Maar hij schetst ook een overtuigend beeld van het monastieke landschap in de late Middeleeuwen. [...] De auteur is erin geslaagd, geschiedenis en archeologie succesvol bij elkaar te brengen.' Aron de Vries op: www.historischhuis.nl/recensiebank 18-01-2016; '[...] een ronduit imposant boekwerk. Daarbij is de boekverzorging met de harde kaft, vele kleurenillustraties en leeslint van zeer hoog niveau. Naar de ruim hondervijftig (laat)middeleeuwse kloosters in Nederland is in het verleden al veel onderzoek gedaan, maar dit leidde helaas slechts zelden tot gedegen publicaties. Dit boek, dat steunt op een zeldzame maar uiterst vruchtbare integratie van historische en archeologische gegevens, is een gunstige uitzondering en vormt derhalve een zeer belangrijke bijdrage aan de historiografie van West-Friesland, en de kennis van Nederlandse kloosters in het algemeen. Een zeer gedegen, interdisciplinair en goed leesbaar boek, dat ook relevant is voor de religieuze geschiedenis buiten West-Friesland.' Michel de Jong voor: NBD Biblion 11-11-2015. Verder gesignaleerd in: Geschiedenis Magazine 51 (maart 2016) 2, p. 58.  

Bethlehem in de Bangert

Christiaan Schrickx | 9789087045333
49,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Een historische en archeologische studie naar de ontwikkeling van een vrouwenklooster onder de Orde van het Heilig Kruis in het buitengebied van Hoorn (1475-1572).
 

 

In Westerblokker even buiten Hoorn werd in 1475 een vrouwenklooster met de naam Bethlehem opgericht. De grote stichtingsgolf van kloosters, die eind veertiende eeuw begon, was al enige tijd over zijn hoogtepunt heen. Waarom kwam aan het einde van de vijftiende eeuw nog een nieuwe kloostergemeenschap tot stand en wat zegt dit over de vitaliteit van het kloosterleven in die tijd? Tussen 2003 en 2008 is dit klooster voor een groot gedeelte opgegraven. De inrichting van het kloosterterrein kon hierdoor grotendeels worden gereconstrueerd. Er zijn ook veel voorwerpen opgegraven, zoals devotionalia van pijpaarde en terracotta, die een beeld geven van het kloosterleven. Aan de hand van deze archeologische en van historische bronnen beschrijft Christiaan Schrickx waarom het klooster werd gesticht en hoe het leven binnen de kloostermuren was vormgegeven. Een grote rol blijkt hierbij te zijn weggelegd voor de Orde van het Heilig Kruis.