Karolus Rex
Derde taal Frans
Jaar van uitgifte 2005
Nur1 621
Nur2 684
Reeks naam Middeleeuwse Studies en Bronnen
Status leverbaar
Taal Nederlands
Tweede taal Duits
Bindwijze ing
Bladzijdes 265
Redactie Bart Besamusca e.a.
Reeks nummer 83
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: Roland / Roelant: FRANÇOIS SUARD, Epopée et mise à mort du héros   BOB DUIJVESTIJN, 'De Guenelun car me jugez le dreit'. Het proces Guenelun   JAAP TIGELAAR, Roelants dood, Brabants lof   PAUL WACKERS, De ideale man: het verschil zit in de details   DIEUWKE VAN DER POEL, Het uitzonderlijke handschrift-Borgloon   Middelnederlandse Karelromans: BEN VAN DER HAVE, De Middelnederlandse Karelepiek: de fragmenten en het geheel   A.M. DUINHOVEN, Basin en Elegast   FRITS VAN OOSTROM, Grote oorzaken, kleine gevolgen? Over een bijfiguur in de Flovent, en het primaire publiek van de Middelnederlandse ridderroman   JORIS REYNAERT, De kok in het vuur. Over een riskant beroep in de middeleeuwse epiek   IRENE SPIJKER, Beyaert, onse goede ors   Duitse Karelromans: BART BESAMUSCA, Zingende minstrelen, een jonge dichter en een voordracht in Vlaanderen. Over de twee prologen van Ogier von Dänemark   FONS VAN BUUREN, 'O vater, sone, heiliger geist'. Een enkele opmerking bij het (proloog)gebed in de Malagis   ERWIN HUIZENGA, Wetenschap in dienst van de fictie. Het gebed over de zeven planeten in de Malagis   ORLANDA S.H. LIE, 'Alsoe leerde Madelghijs sine const'. Magie in de Middeleeuwen: fictie of werkelijkheid?   De Kareltraditie: CARLA DAUVEN-VAN KNIPPENBERG, Von Kenntnislücke zum Expertenspiel. Eine Notiz zu 'Charlemeine' in Jacob van Maerlants Spiegel historiael   JACQUELINE DE RUITER, Alegast in de Karl Magnus' krønike   BART RAMAKERS, Met zwaard en paard. Epische sfeer in Gloriant van Bruuyswijc   HILKERT WEDDIGE, Ogier in Prosa: Christiern Pedersens Kong Olger Danskis Krønicke und Conrad Egenbergers Dennmarckische Historiën   BERND BASTERT, Der Karlsteppich in Halberstadt. Eine Zeugnis lokaler Karlserinnerung und -verehrung   Register

'Over de "middeleeuwse verhaaltraditie rond Karel de Grote" is een bundel studies verschenen, getiteld Karolus Rex. Het boek mag geen huldebundel heten, zeggen de editeurs, maar is het stiekem toch, met als aanleiding het afscheid van Hans van Dijk als hoogleraar historische Nederlandse letterkunde aan de Groningse universiteit. Doorgaans kennen zulke huldebundels geen scherp afgebakend overkoepelend thema. Zoiets geldt gelukkig veel minder voor Karolus Rex. Het is zeer mooi dat de Karelepiek, én Hans van Dijk, op deze gerichte manier in het zonnetje worden gezet.' Joost van Driel in: Madoc 20 (2006) 1, p. 54-57. 'De artikelen geven na het afscheid van Hans van Dijk als hoogleraar historische Nederlandse letterkunde in Groningen het vak een nieuwe impuls.' Drs. Paul Hendriks in: Recensiebank historischhuis.nl. Verder gesignaleerd in: Nednr. 102 (2005); Millennium 19 (2005) 2, p. 187-189; Trouw, 9-4-2005.

Karolus Rex

9065508201
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Studies over de middeleeuwse verhaaltraditie rond Karel de Grote.
 

 

Geen vorst heeft in de Middeleeuwen zo tot de verbeelding gesproken als Karel de Grote. In middeleeuwse kronieken figureerde de keiser ende coninc mede als de ideale vorst, en nog eeuwen na zijn dood deden verhalen over hem en zijn paladijnen de ronde in heel West-Europa. Ook de middeleeuwse Lage Landen kenden een rijkdom aan epische teksten over Karel de Grote en de zijnen. In Karolus Rex zijn nieuwe inzichten over de middeleeuwse Kareltraditie bijeengebracht. In de bundel ligt de nadruk op de Middelnederlandse Karelromans, maar ook de internationale traditie wordt niet geschuwd.