Glans en glorie van de Grote Kerk
Jaar van uitgifte 1996
Nur1 680
Nur2 704
Reeks naam Alkmaarse Historische Reeks
Status leverbaar
Taal Nederlands
Uitgever Verloren
Bindwijze geb
Bladzijdes 274
Redactie J. Drewes e.a.
Reeks nummer 10
Plaats van uitgave Hilversum
Druk 1

Inhoud: C.A. VAN SWIGHEM, Het interieur van de Grote of Sint Laurenskerk te Alkmaar   W.TH. KLOEK, De gewelfschilderingen in het koor van de Grote Kerk te Alkmaar   L. NOORDEGRAAF, Gebrandschilderde glazen in de Alkmaarse Sint Laurenskerk   J. OTTEN, De paneelschildering van Romeyn de Hooghe boven het grote orgel in de Alkmaarse Sint Laurenskerk   H. VAN NIEUWKOOP, Betekenis en reputatie van Alkmaars grote orgel door de eeuwen heen   S. DE VRIES, De decoratie van de kas en de luiken van het grote orgel in de Sint Laurenskerk te Alkmaar   H. VAN NIEUWKOOP/G.N.M. VIS, Het Alkmaarse koororgel van Jan van Covelens en zijn bespelers tot 1630   W. HAAKMA WAGENAAR, De kast van het koororgel in de Sint Laurenskerk te Alkmaar   I.M. VELDMAN, Een monument in de Alkmaarse geschiedenis. Het Laurentius-drieluik van Maarten van Heemskerck   P. KNEVEL, Het meesterwerk van een provinciaals schilder. Over de Zeven Werken van Barmhartigheid van de Meester van Alkmaar   J.M.G. VAN DER POEL, 'De Ruyter is Mijn Naem'. Een zeventiende-eeuws scheepsmodel in de Alkmaarse Grote Kerk   G.I. PLENCKERS-KEYSER/C. STREEFKERK, De Librije van Alkmaar

'(...) Een boeiend boek dat nieuwsgierig maakt en de lezer aanknopingspunten geeft om zelf te kijken en te beoordelen.' W. Weusten in: Trajecta.

Glans en glorie van de Grote Kerk

9065501487
29,
+ Toevoegen
Op voorraad in de webshop
Op werkdagen voor 14.00 besteld, dezelfde dag ter post bezorgd. De levertijd is afhankelijk van de postale diensten.
Plaats op verlanglijstje

Beschrijving

Het interieur van de Alkmaarse Sint Laurens.
 

 

De aanleiding tot de uitgave van deze bundel over de Grote of Sint Laurenskerk te Alkmaar is de voltooiing van de restauratie van de kerk in september 1996. Na een introductie over inrichting en gebruik van de kerkruimte in de loop der eeuwen komen verschillende interieuronderdelen aan de orde. De artikelen zijn geschreven voor een breed publiek. Uiteraard is met dit boek de geschiedenis van de Grote Kerk niet af. Los van het feit dat enkele interieuronderdelen niet apart zijn behandeld, kan een 'totaal-geschiedenis' van de kerk niet zonder een beschrijving van het exterieur. Het volgende deel in de Alkmaarse Historische Reeks zal dan ook een uitgebreid overzicht bevatten van de bouw- en restauratiegeschiedenis.